dimarts, 29 de gener del 2008
Ressaca
Avui ha sortit el sol, i sera un dia perfecte per agafar el cable car (Teleferic) de Poyana Brasov i endinsar-nos al Munti Carpattii.
dilluns, 28 de gener del 2008
Quin mató !!!

Ja ho veieu. Hem fet servir la pala!.
Avui hem passejat per Brasov disfrutant com nens petits dels dos pams de neu que hi ha per la ciutat. Hem anat a buscar informació, de compres (els preus son molt iguals a Catalunya), i a mirar càmares de fotos (la Canon encara funciona tot i que no es veu res de res a la pantalla!).
Brasov
I despres d unes compres al Carrefour, jeje, vam anar a l aeroport en busca i captura dels meus esquis. Una conversa amb angles d allo mes complicada i finalment ens els entreguen!. I es clar, per celebrar ho de tant contents que estem comencem a fer el burro i fotos a l aeroport fins que la camara de fotos rellisca de les mans d en Jaumiku. I plas: tenim la pantalla trencada. En fin...
A les 19h vam agafar el nostre petit automobil, carregats fins al coll, i vam agafar el suposat autopista fins a Brasov. Dues hores i mitja per fer 160 kilometrus, nevant mitja part del cami. Uffff...
Hem dormit a un hostel, Kismet, semblant al d ahir, baratu i modernillu (recomanats per la Lonely). Ha nevat tota la nit i el peugeot 107 esta colgat!.
Avui comenssa l-aventura. Buscarem mapes i informacio per enfilar nos cap a les muntanyes. Les tenim ben a prop pero la neu que esta caient i la boira que hi ha no ens deixa veure mes enlla de pocs metres...
diumenge, 27 de gener del 2008
Butterfly Villa-hostel - Bucharest
Avui, pero hem de tornar a l' aeroport perque els esquis de l' Imma es van quedar a Barna o ves a saber on... esperem que sigui tal com ens van dir i avui apareguin a Otopeni, aeroport de Buccharest.
Aixi quepoguem desapareixem de Bucaharesti, que ja henm sentit prou gossos.
(Teclat extrany sense accents o si m'es no, no els se trobar.)
dissabte, 26 de gener del 2008
Marxem!
9:40h matí. Ja ho tenim tot a punt. Amb mal de panxa tots dos. Ahir a la nit vam celebrar-ho amb un bon peix al forn i una ampolla de lambrusco, i desprès cap al cine. Dues hores de pel.licula, interessant, i dura, molt dura. Ni un somriure en tota la pel.licula.
A mitja tarda si tot va bé ja estarem passejant entre els gossos de Bucharest, amb el nostre petit cotxe llogat (tot i que ningú ens ha confirmat res...).
Si no s'ha adormit en Nas ens vindrà a buscar d'aquí a un quart d'hora per anar a l'aeroport. Som de pagès, no ho podem evitar, i hi anem tres hores abans. Amb entrepans i llibres a la motxilla per passar tot el matí al Prat.
I a partir de demà en busca de la neu i les muntanyes, esperant no trobar-ho tant pelat com ho estava el Puigmal dissabte passat!
divendres, 25 de gener del 2008
uf uf... últim repàs
segur que em deixo coses.... si ho aconseguim, avui a les 22'15 comença la peli l'estrena de 4 meses, 3 semanas, 2 días, al cine Catalunya de Terrassa. Una interessant crítica del règim comunista rumanés. De ben segur ens servirà d'aclimatació per entendre aquest país
4 meses, 3 semanas, 2 días, última pel·lícula del director romanès Cristian Mungiu, guardonat amb la Palma d'Or de Cannes, Millor Pel·lícula Europea (EFA), i el Gran Premio Fipresci de la crítica i també amb el premi al Millor Director per l'Acadèmia Europea.
Empaquetant els esquís
Invitaţie în Carpaţi

A la revista del novembre de 2007 hi ha un reportatge, en romanès és clar, sobre el massís de Ciucaç, que encara no he aconseguit descobrir a quina regió de Romania és, si és que no és d'un altre país.
dimecres, 23 de gener del 2008
Passaport

Les webs de les cabanes, des d'on suposadament podrem fer alguna ruta amb els esquís, estan en romanés. Pista de que el turisme és majoritàriament del país. He llegit en algun lloc que durant l'època comunista es van construir moltes cabanes precisament pel turisme nacional.
Noticia d'última hora: hem de portar el passaport amb vigència minima de 6 mesos, tot i que Romania estigui a la comunitat europea.
Lei, leu, i RON
L'Eduard, ens va regalar una moneda de 500 Leis!!! i encara és hora de donar-li les gràcies... que en soc de desagraït!!!
Si poseu al Google: 500 lei in eur, apareix la conversió:
500 Romanian leu = 134.391295 Euros
Evidentment l'Eduard no ens va regalar 134 Euros per la patilla, d'altre banda seria sorprenent que a Romania existís una moneda tant valuosa...
L'explicació de tot això, és que a partir del gener de 2007 va apareixer una nova conversió de moneda, abreviada com a RON, que divideix la unitat monetaria entre 10.000, però continua tractantse del Lei (o Leu en plural).
Així 500 Leu dels antics, són 0.05 Leu - o Lei vés a saber - dels nous o RON - quin embolic - que al canvi de 0.27 són 0.01 Euros. Que no són per desmerèixer, gràcies igualment Eduard per aquest cèntim !!!
dimarts, 22 de gener del 2008
Els esquís ben encerats
Visita a la biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya (CEC)
Al CEC tampoc hem tingut gaire sort, hem trobat una sola ressenya de Romania, encara que en francès, però aquesta vegada d'una travessa amb esquí de muntanya, del llibre Les Grands Raids.
La travessa porta per títol La longue traversée de Paltinis à Borlova, i descriu una interessant
travessa amb esquís de muntanya de 9 etapes fent nit a diversos refugis i cabanes. La travesa recorre d'Est a Oest els Càrpats meridionals, o també coneguts com el Alps de Transylvania: Transylvanian Alps.
dilluns, 21 de gener del 2008
Càrpats
Encara no està gaire clar els dies que passarem a cada lloc, i ni tant sols els llocs on anirem, aquests dies el Google Earth treu fum, i el què està clar és que explorarem els Càrpats, una pàgina molt interessant, http://www.carpati.org, d'on he pogut extreure un munt de links de cabanes. Les cabanes semblen refugis de muntanya, o més bé hotelets ja que a primer cop d'ull semblen una mica més ben preparades que el què aquí coneixem com a cabanes:
Cabana Barcaiu
http://www.barcaciu.ro
Refugiul Salvamont Malaiesti
http://www.malaiesti.ro
Cabana Cozia
http://www.cabana-cozia.ro
Cabana Negoiu
http://www.negoiu.ro
Cabana Poiana Izvoarelor
http://www.poianaizvoarelor.ro
Cabana Turnuri
http://www.turnuri.ro
Cabana Garbova
http://www.cabanagarbova.ro
I encara, me n'he deixat un munt!!
diumenge, 20 de gener del 2008
El Moldoveanu

El pic Moldoveanu és el més alt de Romania i està a les muntanyes Fagaras (al sud dels Carpats). Hi ha una carretera, anomenada Transfagarasan, que creua les muntanyes de sud a nord però només està oberta de juny a octubre. Com a alternativa hi ha un telefèric que va al llac Balea, l'únic lloc amb instal.lacions d'esquí a aquestes muntayes.
Hem intentat buscar informació relacionada amb l'esquí de muntanya a aquesta zona, però de moment no trobem res de res. Demà anirem a la biblioteca del Centre Exurcionista de Catalunya i a veure si tenim sort.
El que si que és segur és que trobarem neu. Sembla que les estacions d'esquí estan obertes al 100%.
Aixó ja s'acosta. I avui hem començat a preparar-ho tot. Els esquís de telemark estan encerats i algunes coses ja dormen a partir d'avui a la motxilla.
dilluns, 7 de gener del 2008
El pas del Borgo (Pasul Bârgaului)

Rumbo a : Rumania

Yolanda Ruiz i Enric Balach, Editorial Laertes.
El nom de Romania és de 1856 quan es van unir els principats de Valaquia (Dracula va ser un príncep de Valaquia) i Moldavia. La intenció era que el nom recordès l'origen llatí, i per tant vol dir "país de romans". Té uns 20 millons d'habitants i una elevada taxa de natalitat. Es parla el romanès, d'origen llatí, i hi han alguns dialectes.
Els Carpats atravessen el país de nord a sud i ocupa un 30% de la superfície del país. El pic més alt és el Moldoveanu (al massís de Fagaras) de 2543 m. Als Carpats hi neixen molts afluents del Danubi o rius que desemboquen directament al Mar Negre. Hi han importants centrals hidroelèctriques.
El Danubi és el segon riu més important d'Europa (desprès del Volga). 2860 km de longitud, neix a la Selva Negra (Alemanya) i desemboca al Mar Negre formant un extens Delta (entre Romania i Ucrania).
El país té aproximadament 3500 llacs!
Historia: ah! diu exactament: "...accedió al trono de Valaquia el enemigo número uno de los turcos: Vlad Tepes o Vlad el Empalador, llamado así por la forma en que daba muerte a sus enemigos. La figura histórica de Vlad Tepes sirivió de modelo a Bram Stoker para configurar su personaje de ficción mas universal, Drácula...". Ja al segle XX, al 1989, el poble va explotar contra el règim comunista de Ceaucescu. El dia de nadal va ser executat juntament amb la seva dona Elena a Tirgoviste. Des de l'1 de gener del 2007 forma part de la Unió Europea.
diumenge, 6 de gener del 2008
Tras los pasos de Dracula
Bram Stroker, irlandès, no va estar mai a Transylvannia, i de fet la història podria haver passat a qualsevol altre lloc d'Europa on hi haguessin castells. Realment, doncs, Dràcula no ha existit mai a l'imaginari de Romania, és una invenció estrangera, i en tot cas ha sigut a partir dels 90's quan s'ha aprofitat el mite com a reclam turístic del país. Una altre curiositat, la novel.la està traduïda al romanès des de fa pocs anys ja que Ceaucescu ho va prohibir. De fet, es va encarregar de convertir la figura de Vlad Tepes en heroi nacional (va salvar el país de caure en mans dels turcs).
Romania ha patit guerres i desgràcies durant la seva història. Vlad Tepes va ser realment un tirà, un príncep que va causar maldats a la gent del poble, però com passa sovint, el nacionalisme romanés s'ha encarregat de convertir el personatge en una figura noble i bona, en contra del personatge descrit a la novel.la.
"Tras los pasos de Drácula", Fernando Martínez Laínez. Biblioteca Grandes Viajeros. 2001.
Impresiona la descripció que es fa en el llibre de la ciutat de Bucharest. "Ciutat dels gossos" o alguna cosa així la va descriure un diari francès fa anys. A la guia també ho explica i és francament escarós. En Ceaucescu va eliminar una part del centre de la ciutat per construir edificis soviètics i molta gent es va veure obligada a abandonar els seus gossos... i aquests s'han anat multiplicant salvatjament.