dilluns, 7 de gener del 2008

Rumbo a : Rumania



Yolanda Ruiz i Enric Balach, Editorial Laertes.

El nom de Romania és de 1856 quan es van unir els principats de Valaquia (Dracula va ser un príncep de Valaquia) i Moldavia. La intenció era que el nom recordès l'origen llatí, i per tant vol dir "país de romans". Té uns 20 millons d'habitants i una elevada taxa de natalitat. Es parla el romanès, d'origen llatí, i hi han alguns dialectes.

Els Carpats atravessen el país de nord a sud i ocupa un 30% de la superfície del país. El pic més alt és el Moldoveanu (al massís de Fagaras) de 2543 m. Als Carpats hi neixen molts afluents del Danubi o rius que desemboquen directament al Mar Negre. Hi han importants centrals hidroelèctriques.

El Danubi és el segon riu més important d'Europa (desprès del Volga). 2860 km de longitud, neix a la Selva Negra (Alemanya) i desemboca al Mar Negre formant un extens Delta (entre Romania i Ucrania).

El país té aproximadament 3500 llacs!

Historia: ah! diu exactament: "...accedió al trono de Valaquia el enemigo número uno de los turcos: Vlad Tepes o Vlad el Empalador, llamado así por la forma en que daba muerte a sus enemigos. La figura histórica de Vlad Tepes sirivió de modelo a Bram Stoker para configurar su personaje de ficción mas universal, Drácula...". Ja al segle XX, al 1989, el poble va explotar contra el règim comunista de Ceaucescu. El dia de nadal va ser executat juntament amb la seva dona Elena a Tirgoviste. Des de l'1 de gener del 2007 forma part de la Unió Europea.