diumenge, 6 de gener del 2008

Tras los pasos de Dracula

Fernando Martínez Laínez es va dedicar durant uns dies, acompanyat d'un intèrpret (pista important pel que fa al nivell d'anglès dels "romanesus"), a viatjar pel país intentant trobar connexions entre el Drácula literari (el de la novel.la de Bram Stroker) i el príncep de Valaquia Vlad Tepes.

Bram Stroker, irlandès, no va estar mai a Transylvannia, i de fet la història podria haver passat a qualsevol altre lloc d'Europa on hi haguessin castells. Realment, doncs, Dràcula no ha existit mai a l'imaginari de Romania, és una invenció estrangera, i en tot cas ha sigut a partir dels 90's quan s'ha aprofitat el mite com a reclam turístic del país. Una altre curiositat, la novel.la està traduïda al romanès des de fa pocs anys ja que Ceaucescu ho va prohibir. De fet, es va encarregar de convertir la figura de Vlad Tepes en heroi nacional (va salvar el país de caure en mans dels turcs).

Romania ha patit guerres i desgràcies durant la seva història. Vlad Tepes va ser realment un tirà, un príncep que va causar maldats a la gent del poble, però com passa sovint, el nacionalisme romanés s'ha encarregat de convertir el personatge en una figura noble i bona, en contra del personatge descrit a la novel.la.

"Tras los pasos de Drácula", Fernando Martínez Laínez. Biblioteca Grandes Viajeros. 2001.

Impresiona la descripció que es fa en el llibre de la ciutat de Bucharest. "Ciutat dels gossos" o alguna cosa així la va descriure un diari francès fa anys. A la guia també ho explica i és francament escarós. En Ceaucescu va eliminar una part del centre de la ciutat per construir edificis soviètics i molta gent es va veure obligada a abandonar els seus gossos... i aquests s'han anat multiplicant salvatjament.